čtvrtek 5. května 2016

Tukabel, pojem pro muzikanty

Nefunguje to! Každý už zažil situaci, kdy si koupí kabel, šňůru, „prodlužovačku“ a ejhle, na konci doby životnosti přestane připojené zařízení fungovat. Zarazili jste se? Ano, píšu schválně na konci doby životnosti, což je nejoblíbenější pojem používaný výrobci a prodejci, opírající se o tak zvaný počet cyklů použití.
Konec doby životnosti ve vztahu k počtu cyklů, najetým motohodinám v případě srojů a dalším devastujícím periodickým činnostem je celkem oblíbený pojem. Co naplat, že je těžko ověřitelný, nebo prokazatelný. Představa výrobce a prodejce je jiná než naše a jedinou cestou je znalecký posudek. Šťastnou cestu přátelé, zpět na stromy. Kupující si zaplatí znalecký posudek v dobré víře, že milého prodejce přesvědčí o své pravě. Výrobce se samozřejmě nehodlá vzdát svých práv a tak si nechá vypracovat svůj "nezávislý" posudek. Kdo by čekal, že bude se stejným výsledkem je naivní a měl by vrátit občanský průkaz. A tak jsme na cestě k soudu a soud si nechá vypracovat prozměnu svůj nezávislý posudek a modli se zákazníku. Protože když nevyhraješ a nebude posudek v tvůj prospěch, nikdo ti neproplatí tvé náklady,  ale ještě narostou o náklady za soudní řízení a úhradu výdajů protistrany. Několik let jsem pracoval jako reklamační technik a tak mám bohaté zkušenosti s dovoláváním se práva. Když budete mít štěstí, tak někde v průběhu té anabáze někomu dojde, že při týdením používání jste tisíc cyklů použití nemohli stihnout i kdyby jste chtěli. A tak zase stojíme na začátku s vadným kabelem v ruce a vidinou toho jak se hádáme kvůli zboží řádově za dvě stě korun. Většina zklamaných zoufalců (nic ve zlém) cestu k prodejci rovnou vzdá. Před očima náklady za dopravu a hlavně ten drahocený čas, kterého má každý málo na to, aby ho trávil přetahováním se s prodavačem, který je jen zaměstnanec, je mu naše rozhorčení ukradené a o půl čtvrté si odpíchne padla, jde domů s čistou hlavou, s obchodem za zády.
Jako muzikant jsem se často setkal s tím problémem, že si v dobré víře koupím kabel a po krátké chvíli jsem nucen si jít koupit nový. Ve snaze ukojit své rozhorčení, ale zároveň neprotahovat své  trápení, si nakonec jen zahudruju a s odevzdaným pohledem vytahuju peněženku. Poznáváte se? 
Když omrátíme svou pozornost k mteriálům, tak u obyčejných konektorů jack 6,3mm, což jsou běžné nástrojové šňůry, se začnou jednotlivé díly protáčet. Zná každý kytarista a basák. Jedinou možností je jejich výměna. U jiných je vada v kabelu, ale konektor je v pořádku. Zde je oprava nemožná, důvodem bývá často především jeho nerozebíratelnost a tak kabel můžete vyhodit včetně konektorů.
Dvacet let zkušeností pokusů a omylů v hudební technice mě vedlo k přesvědčení, že je lepší připlatit za kvalitnější provedení, než kupovat levné věci, které mají kratší životnost a přidělají více starostí. Z dlouhodobého hlediska je dražší/kvalitnější provedení například značky Neutrik určitě levnější. Vzhledem k tomu, že důležité díly jsou z jednoho kusu a nedrží při sobě pouhým slisováním je jedna z příčin vad předem vyloučená. Na dnešním trhu je spousta produktů, které jsou kvalitní, například značku Neutrik mám dlouhodobě odzkoušenou a ověřenou a vřele ji mohu doporučit.
Koupit novou, sériově vyráběnou "šňůru" je to nejmenší. Hudebniny jsou jich plné. Častokrát však ani na trhu nejsou kabely přesně odpovídající požadavku, jsou moc krátké, dlouhé, ty co jsou dostatečně dlouhé zase nemají pozlacené konektory, nebo jakékoliv jiné speciální. Ty, co mají vše ťip ťop, mají nerozebiratelné konektory.
Po dohodě jsem schopen vyrobit jakýkoliv kabel, který splní vaše požadavky a představy.

Více informací naleznete na mé webové stránce www.romanfojtik.webmium.com.



Ukázka provedení konektorů Neutrik:

.Image
Image
Image

Jak to ale nemá vypadat:       Image

Image
Image

Žádné komentáře:

Okomentovat